יישור שיניים – מדוע צריך טיפול אורתודנטי?

יישור שיניים

יישור שיניים

אחד הטיפולים השכיחים כיום בעיקר בקרב בני הנוער הוא "יישור שיניים" או בשמו המקצועי "טיפול אורתודנטי". בטעות נהוג לחשוב כי טיפולים אורתודנטים הם לצרכים אסתטיים בלבד. האמת היא שבמקרים רבים נובע הטיפול מצורך תפקודי של השיניים עקב סגירה לא תקינה, חוסר בקיעה של שיניים, צפיפות שיניים, סטייה של הלסת או "מנשך הפוך".
העדר טיפול עלול לגרום לבעיות בטווח הרחוק שיתבטאו בכאבים במפרק הלסת, בעיות חניכיים, עששת ושחיקה מוגברת של השיניים עקב עומס לא שווה עליהן.

מהי אורתודנטיה אסתטית?

איך תשפר את מראך בזמן יישור השיניים? (הטיפול האורתודנטי)? בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות לטיפולים אורתודנטים אצל מבוגרים. הטיפול האורתודנטי המסורתי בסמכים מתכתיים ("ברזלים") המורכבים על השיניים חודשים ואף שנים מרתיע רבים המעוניינים בשיפור המראה האסתטי של שיניהם וחיוכם. עליה זו הביאה לדרישה לאלטרנטיבה אסתטית לסמכים האורתודנטים המסורתיים.

קיימות היום מספר שיטות חדשניות ליישור שיניים שפותחו מתוך מודעות מכוונת של האורתודנטיה לחשיבות האסתטיקה במהלך יישור השיניים והן מתאימות במיוחד לטיפול אצל מבוגרים.

סמכים שקופים

ישנם מספר סוגים של סמכים שקופים

חלקם עשויים מחומרים פלסטיים או סיליקונים וחלקם עשויים מחומרים קרמיים – חרסינה קשה, המשמשת גם למספר אפליקציות נוספות ברפואה. סמכי החרסינה המודבקים כמו סמכי המתכת על חזית השיניים אינם משנים את צבעם, אולם הגומיות המשמשות לחיבור החוט האורתודנטי אל הסמכים עלולות להיצבע מאוכל ושתיה כגון קפה, תה, יין, חרדל וצבעי מאכל שונים. גומיות אלו ניתנות להחלפה ע"י האורתודנט.

משך הטיפול האורתודנטי תלוי בגורמים רבים. בחלק מן הסמכים השקופים משך הטיפול מתארך מעט עקב החיכוך הגדול יותר הנוצר בין הסמך לבין החוט האורתודנטי. הטיפול בסמכים השקופים ניתן כמעט בכל מרפאה אורתודנטית ועלותו יקרה מעט יותר מן הטיפול בסמכים המתכתיים הרגילים.

סמכים לינגואלים

שיטה יישור שיניים חדשנית שבה הסמכים בלתי נראים. הם מודבקים בצידן הפנימי של השיניים במקום בחזית. שיטה זו שהחלה להתפתח בארה"ב וביפן בשנות ה70 נפוצה היום בעיקר בארצות אירופה והמזרח הרחוק. שיטה זו מאפשרת אסתטיקה מקסימלית במהלך יישור השיניים.

המכשיר האורתודנטי הלינגואלי מורכב מסמכים המודבקים בצידן הפנימי של השיניים ומחוט קפיצי העובר ביניהן ומפעיל כוחות על השיניים. במהלך הטיפול יש צורך בכיוון המכשיר הלינגואלי והפעלתו על ידי האורתודנט כל 5-6 שבועות. יש חשיבות רבה לשמירה טובה על היגיינת הפה.

הטיפול מתאים לפתרון מגוון רחב ביותר של בעיות אורתודנטיות, החל מטיפולים פשוטים בבעיות אורתודנטיות קלות וכלה בטיפולים מורכבים ביותר.

נדרשת תקופת הסתגלות של כשבוע עד 10 ימים למכשיר הלינגואלי. בתקופה הראשונה צפויים שיבושים קלים בהגייה של אותיות שורקות, צפויה אי נוחות ללשון וקשיים בלעיסה. תוך מספר ימים ההפרעות חולפות והלשון מוצאת את מקומה. משך הטיפול הלינגואלי אינו שונה ממשך הטיפול בסמכים המתכתיים והוא תלוי בסוג הבעיה האורתודנטית. התוצאה גם היא אינה שונה מן התוצאה בטיפול האורתודנטי אם כי ישנן מספר בעיות אורתודנטיות שניתן לפתור ביתר קלות וביתר מהירות עם הסמכים הלינגואלים.

ישור שיניים בטיפול לינגואלי יקר יותר מטיפול אורטודנטי רגיל וזאת עקב השקעה רבה יותר בעלות המכשיר ובהכנתו המעבדתית באופן אינדיבידואלי לכל מתרפא. הטיפול דורש הכשרה מיוחדת של האורתודנט וניסיון רב. בארץ ישנן מספר מרפאות פרטיות המתמחות בתחום זה ומספקות טיפול לינגואלי מזה מספר שנים.

עקב העלות היקרה של התהליך המעבדתי, שיטה זו יקרה יותר מהשיטות הקונבנציונליות.

מדוע צריך לעיתים לבצע עקירת שיניים קבועות לצורך טיפול אורתודנטי?

עקירת שיניים נדרשת בחלק מהמקרים בהם יש אי התאמה בין גודל השיניים לבין גודל הלסתות.

כיצד מתבטאת אי ההתאמה בין גודל השיניים לגודל הלסתות?

השיניים לא מסודרות בצורה אחידה, "רוכבות" אחת על השניה, חלק מהשיניים אינן מסוגלות לבקוע. במצב זה קל למתרפא או למשפחתו להבין שיש צורך לעקור שיניים, אולם ישנו ביטוי אחר לחוסר ההתאמה שקשה יותר להבינו: השיניים הצליחו להסתדר למרות אי ההתאמה בינן לבין גודל הלסת כיוון שהן בולטות החוצה – זה יכול לקרות בלסת אחת או בשתיהן. המראה המסודר מטעה, אולם מבט בוחן יראה שהשפתיים בולטות, יש רווח גדול ביניהן וקשה למתרפא להפגיש בין השפתיים.

כיצד עקירת שיניים פותרת את הבעיה?

כשהשיניים לא מסודרות, עקירת שיניים מאפשרת ליצור מקום לכל יתר השיניים. הרופא מחליט, בהתאם לשיקולים שיפורטו בהמשך, אם לעקור או להרחיב את הלסת.

——————–

כשהשיניים בולטות החוצה, עקירת השיניים מאפשרת להזיזן לאחור ולהעמידן בזווית נכונה על הלסת ובכך להזיז את השפתיים לאחור- דבר שמשפר את יכולתן להיפגש ואת מראה הפנים.

מדוע לא ניתן להרחיב את הלסת כדי ליצור מקום לכל השיניים?

ישנם מקרים שבהם ניתן להרחיב את הלסת, אולם ישנם מקרים בהם לא ניתן, וישנם מקרים בהם לא רצוי להרחיב את קשת השיניים.

האם לא חבל לעקור שיניים בריאות?

● השיניים שעוקרים הן אמנם בריאות, אך עקירתן לבסוף תורמת לבריאות כל מערכת הפה, כפי שיוסבר בסעיף הבא.
● העקירה מהווה את האפשרות היחידה לשפר את מראה הפנים.
● הרווחים של העקירות נסגרים לחלוטין ומערכת השיניים מתפקדת ללא בעיות.

מהם השיקולים של האורתודנט כשהוא מחליט שיש צורך בעקירת שיניים?

● מראה הפנים של המתרפא: כשהשפתיים בולטות וקשה להפגיש ביניהן, עקירות עשויות לעזור בפתרון בעיות אלו, בעוד שהרחבת הלסתות עלולה להחמיר אותן.
● עובי החניכיים העוטפות את השיניים: כשהחניכיים דקות, הרחבת הלסת עלולה לגרום בעתיד לנסיגת חניכיים, כלומר – השיקול הוא בריאותי.
● גיל המתרפא: ככל שהגיל צעיר יותר ניתן לנצל תהליכי גדילה לצורך יצירת מקום לשיניים. ככל שהגיל מבוגר יותר, האפשרות היחידה ליצור מקום היא עקירת שיניים.

כיצד נקבעים שיקולי הרופא?

גישתו, ניסיונו הקודם ונטייתו האישית. אורתודנטיה אינה מדע מדויק, ומערכת השיקולים שהרופא לוקח בחשבון היא רחבה ומורכבת מאוד. רופאים שונים יכולים לתת תבניות טיפול שונות ויחד עם זאת ראויות. כדאי לדעת שישנם מצבים רבים בהם ניתן לטפל הן באמצעות עקירות והן ללא עקירות.

שומר מקום לשיני חלב שנשרו או נעקרו בטרם עת

"שומר מקום" הוא בעצם הכלי האורתודנטי שמשמש לשמירת מקום ראוי לשן הקבועה שטרם בקעה. במידה ושיני חלב נושרות או נעקרות לפני הזמן, עלול להיווצר פער בן כמה חודשים, לעיתים אף שנים עד בקיעת השן הקבועה. בפרק זמן זה, שיניים הסמוכות לשן שנשרה מתחילות לנוע קדימה ולסגור את המקום שהיה שמור לשן הקבועה הנמצאת מתחת לשן החלב.

שומר מקום עשוי לרוב ממתכת או פלסטיק ויכול להיות נייד או מודבק לשיניים. ניתן לשמור מקום באופן חד צדדי (בצד אחד של הלסת) או דו צדדי, כאשר שומר המקום משמש גם לשמירת אורך הקשת למקרה של אובדן עתידי של שיניים חלביות נוספות. האורתודנט בשיתוף עם רופא השיניים לילדים יקבעו מהו השומר מקום הדרוש לכל מקרה ומקרה.

על ידי הבקעה של שיניים באמצעים אורתודנטיים ניתן לשחזר את גובה השליש התחתון של הפנים, ולהצעיר את המראה הכללי של המתרפא.

מתי יש צורך "למשוך" שן אצל אדם מבוגר (Forced Eruption)?

משיכת שן היא פעולה אורתודנטית שנועדה להזיז שן שבורה מתחת לקו החניכיים או שן שנפגעה מעששת ושולי השן הבריאים נמצאים מתחת לקו החניכיים. באמצעות האורתודנטיה ניתן "למשוך" את אותה שן כלפי חוץ, לגרום לכך שהחלק הבריא שלה, שהיה שקוע קודם לכן בתוך החניכיים, יבקע החוצה – ואז יהיה ניתן לשחזר את השן באמצעות כתר או כל אמצעי שיקומי אחר.

הבקעת שיניים משמשת גם למשיכת שן המיועדת לעקירה ובאמצעות התנועה האורתודנטית ניתן לשפר את מתאר החניכיים והעצם התומכת לקראת ביצוע השתלה או שיקום באמצעות גשר.

הבקעת שיניים משמשת גם על מנת לשחזר את מראה השיניים לאחר שבמשך השנים הן נשחקו וכתוצאה מכך הפנים נראות מבוגרות יותר. על ידי הבקעה של שיניים באמצעים אורתודנטיים ניתן לשחזר את גובה השליש התחתון של הפנים, ולהצעיר את המראה הכללי של המתרפא.

יישור שיניים, כפי שניתן לראות, הוא תהליך מורכב ומומלץ להתייעץ עם מומחה בעל ניסיון רב בתחום, למניעת עוגמת נפש ונזקים בעתיד.