אם הנך קורא/ת דף זה, יש להניח, שהנך עומד בפני תוכנית טיפולים שמטרתה שיקום הפה לאחר הרס נרחב של המשנן או קריסת שיקום קודם.
מה עומד מאחורי המושג "שיקום הפה" ?
שיקום הפה הוא טיפול רפואי מקיף ומורכב, שתפקידו להחזיר למערכת הלעיסה את הפונקציונליות והאסתטיקה שנפגעו, לרוב כתוצאה מהזנחה של תקופה ארוכה או קריסת שיקום ותיק קודם, הדורש שיתוף פעולה הדוק בין הרופא/ה למתרפא/ה.
הטיפול יכלול בדרך כלל ארבעה שלבים עיקריים:
- בדיקה, אבחנה ותוכנית טיפול – קבלת ההחלטה אשר תקבע את אופי, מראה, התאמה ועלות הטיפול הכולל.
- טיפולים משמרים – עקירות, שחזורים, טיפולי שורש, הסרת רובד ואבנית ושיפור ההיגיינה האורלית, טיפולי וניתוחי חניכיים, מבנים ושיקומים זמניים, וכן כל טיפול אחר שנועד להביא את רקמות הפה למצב בריאות סביר ויציב.
- טיפולים משקמים – לאחר הערכה מחדש, יבוצעו כתרים, גשרים, תותבות וכו', במטרה למלא את מקומן של שיניים שנעקרו, לשמור ולייצב את אלה שנותרו בפה.
- טיפולי תחזוקה ומניעה – יימשכו מסיום הטיפול ולאורך שנים ונועדו לחזק את הרגלי ההיגיינה, במטרה למנוע הישנות מצב ההזנחה ועל מנת לשמור על תוצאות הטיפול לאורך זמן.
איך מתבצע תיכנון הטיפול המשקם ?
בשלב ראשוני מבוצעת בדיקה, הכוללת צילומי רנטגן, בדיקת הפה, ובמידת הצורך מופנה המטופל לבדיקות והתייעצויות נוספות, בחלקן, במכוני צילומים מיוחדים ורופאים מומחים.
בנוסף מתבצע איסוף מידע, מידי המטופל/ת לצורך הכוונת התוכנית גם על פי השאיפות, הרצון והיכולת של המטופל/ת.
לאחר איסוף כל הנתונים ועיבודם, הרופא/ה עורכ/ת רישום של הממצאים והטיפולים המתוכננים בטופס מיוחד.
תוכנית הטיפולים יכולה לרוב לכלול מספר אלטרנטיבות שההבדל ביניהם יתבטא באופי השיקום, מראהו, השימוש בו, הקושי הרפואי, צפי הפרוגנוזה וכן בעלויות הטיפול ובמשך זמן תהליך השיקום. זה הזמן, בו המטופל/ת בוחר/ת, בהתיעצות עם הרופא/ה באפשרות המתאימה ביותר.
את סדר הטיפולים קובע/ת הרופא/ה על פי סדר עדיפות רפואי, כשהדגשים הם הפחתת מוקדי כאב, אסטטיקה ופונקציונליות.
האם טיפול נרחב זה כואב או מציק יותר ?
כמובן שיתכנו מעט כאבים לאחר עקירת שיניים וטיפולים כירורגיים אחרים, כמו כן, רגישות לאחר טיפולי שורש ואי-נוחות מסוימת שנובעת מהתקנת שחזורים זמניים, והתרגלות חלל הפה לשיקום החדש. יש להיות סבלניים ולקבל אי-נוחות זמנית זו, בהבנה.
כמה זמן ימשך הטיפול כולו ?
באופן עקרוני, ניתן לתכנן בדיוק סביר את משך הטיפולים על פי היקף תוכנית הטיפול. עיכובים יכולים להופיע ממספר סיבות ובעיקר מהצורך במידות חוזרות על מנת להבטיח דיוק מרבי בעבודות השיקום הקבועות.
מה נדרש מהמטופל ?
שיתוף פעולה מלא, בין המטופל/ת לרופא/ה חיוני להצלחת הטיפול. כך שהמטופל/ת מתבקש/ת:
- להבין ולהסכים מראש לתוכנית המוצעת, כולל אופי ומשך תקופת השיקום ועלותו, שלב זה הכרחי להמשך הטיפול.
- להופיע לטיפולים בזמן, להודיע מראש על ביטולי תורים (לפחות 48 שעות מראש) ולהבטיח את המשכיות הטיפולים. במקרים של ביטולים חוזרים, המרפאה תאלץ לגבות תשלום נוסף על כך.
- למלא בקפדנות את הוראות הרופא/ה לגבי כל טיפול.
- לשמור בקפדנות על היגיינת הפה, לפי הוראות הרופא/ה או השיננית, על מנת ליישם הרגלי צחצוח ואכילה נכונים שישמרו על תוצאות הטיפול לאורך שנים.
- לעמוד בקפדנות על הסדרי התשלום כפי שסוכמו עם המרפאה.
* בנוסף להסברים בכתב ובעל-פה, נשמח לענות על כל שאלה, שתתעורר במהלך הטיפולים.
מדוע אני צריך כתר לשן ?
כשחלק נרחב של חומר השן, בכותרת השן, נהרס או נחלש, בדרך כלל על רקע של תהליך עששתי נרחב, שבר או טיפול שורש, יש להגן על השן באמצעות כתר.
תפקידו של הכתר, כשמו הוא לכתר את תלוליות כותרת השן על מנת לתמוך בחומר השן החלשה, למנוע סדיקתה ושבירתה ובמקרים מסוימים לאפשר השלמת חלל הנוצר בין השיניים במצבים בהן חסרה שן או שיניים. במקרים מסוימים שבר של השן יכול להביא לעקירתה ולנזק גדול יותר מבחינת השיקום והעלויות.
רווח בין שיניים, הנוצר עקב חוסר שיניים, ניתן לסגירה אסתטית ופונקציונאלית, על ידי גשר שהינו רצץ של מספר כתרים מחוברים, הנתמך בשיניים קיימות.
גשר כזה, במקום בו חסרה שן, יקטין את נטיית השיניים השכנות לעבר הרווח וכן כדי למנוע התקדמות השן הנגדית לעבר הרווח.
כמובן שהכתר או הגשר מאפשרים לעיסה פונקציונלית ומראה אסתטי יותר.
קיימים סוגים רבים ושונים של כתרים וגשרים ויש לשקול נתונים שונים לפני קבלת ההחלטה באיזה לבחור. הכתרים נבדלים באופן עקרוני בשימוש או לא, במתכת כבסיס הכתר וסוג המתכת עצמה, ברמת האסתטיקה והעלויות, דבר שייקבע בהמלצת רופא/ת השיניים ובהתאם למצב הפה.
מהו גשר בשיניים?
הגשר הינו רצף של כתרים מחוברים, אשר נועד למלא חלל שנוצר בקשת השיניים כתוצאה מאבדן שן אחת או מספר שיניים ונתמך על השיניים סביב אזור החסר הנקראות שיניים "תומכות" או "מאחזות", ביניהם מחוברות שיניים המשלימות אסתטית ופונקציונלית את השיניים החסרות.
הגשרים עשויים בדרך כלל ממתכות דנטליות יקרות, המאפשרות חוזק למאמצי הלעיסה שבפה, שאליהן מאוחה חרסינה, המאפשרת שיקום אסתטי. בעת בחירת החומרים המתאימים ביותר למקרה האישי שלך, נלקחים בחשבון שיקולי האסתטיקה והתפקודיות יחדיו.
כיצד מתבצעת התחלת הטיפול ?
לאחר בדיקה ראשונית בה בוצעו בדיקה יסודית וצילומי הרנטגן המתאימים, תקבע האבחנה ותוכנית הטיפול המתאימה. היה והוחלט שיש צורך בשיקום חוסר השיניים על ידי גשר, יקבעו לך סידרה של מפגשים.
מה עומד להתבצע במפגשים אלה ?
במקרה שיש צורך בטיפולים מקדימים יבוצעו טיפולי שורש ומבנים לפני המשך הטיפול בגשר עצמו.
אם הוחלט לבצע הגשר על שן או שיניים חיות, ללא טיפולי שורש , מרדימים את השן או השיניים החיות הזקוקות לטיפול. לאחר "הירדמות" השיניים המתאימות תבוצע הכנה (השחזה או חידוד) לשיניים המיועדות לשאת את הגשר, כדי להשאיר רווח מתאים לחומר המכתר את השיניים התומכות (המתכת והחרסינה של הגשר).
לאחר סיום ההכנה, יבוצע שחזור זמני העשוי בדרך כלל מאקריל וישמש אותנו במשך כל תקופת ההמתנה עד הגעת והדבקת השחזור הסופי. שחזור זמני זה מודבק על ידי חומר מליטה זמני על מנת שיהיה קל להוציאו במהלך העבודה.
לאחר מכן נלקח מטבע של אזור הפה שבטיפול. כמו כן, ילקח מטבע של הלסת הנגדית וכן רישום סגרי (מנשך) שיעזרו לרופא/ה ולטכנאי/ת לבצע את השיקום קרוב כמה שיותר לצורה הרצויה בפה.
בפגישה שלאחר מכן, נמדדת התאמת בסיס הגשר המתכתי, לשיניים המאחזות, לעיתים יש צורך לבצע התאמות או מטבעים חדשים וחוזרים על התהליך. היה ובסיס הגשר מתאים נלקח מנשך נוסף ובוחרים את גוון החרסינה הרצוי לגשר.
בפגישה הבאה, נבדק הגשר הגמור מבחינה תפקודית (מגעי השיניים בתוך הלסת ובין הלסתות והתיחסות הגשר לרקמת חניכיים) ואסתטית (גוונים וצורה), היה והגשר מתאים תבוצע הדבקה זמנית לתקופת מעקב לפני הדבקתו הסופית.
לתשומת לבך: חשוב להקפיד להופיע בזמנים שנקבעו לך, הטיפול מתוכנן לפי רצף פעולות, ודחית הטיפול גורמים לעיכובים ובכך לתזוזות נוספות של השיניים והתפתחות עששת בשיניים התומכות, לפני סיום הטיפול ולפעמים לצורך בשינוי התוכנית או חזרה על כל העבודה.
שיקום בעזרת שתלים
שיקום הפה בעזרת שתלים, הנו דרך טיפול מקובלת ובעלת אחוז הצלחה גבוה לטווח ארוך ומהווה חלק בלתי נפרד מרפואת השיניים המודרנית.
השתלים תורמים לשיפור התפקוד, האסתטיקה ואיכות החיים, הקשורים למערכת הלעיסה. אין צורך להשחיז שיניים בריאות, לא עוד תותבות מרקדות בפה, אלא כתרים וגשרים או תותבות יציבות ונוחות.
שיקום על גבי שתל ?
השתל היינו גוף מתכתי קטן דמוי בורג המוכנס לתוך עצם הלסת על מנת לשמש תחליף לשורש השן. המתכת ממנה עשוי השתל היא הטיטניום. זוהי מתכת חזקה התואמת ביולוגית לרקמות העצם והחניכיים ועמידה בפני הכוחות הפועלים בפה. שתלי הטיטניום נקלטים בלסת תוך יצירת מגע ישיר והדוק עם העצם (אוסאואינטגרציה).
לאחר תקופת המתנה של 4-6 חודשים המאפשרת את קליטת השתל בעצם, מורכב על "השורש" המלאכותי מבנה מיוחד ועליו ניתן לבנות כתר או גשר או לתמוך ולייצב תותבת.
מהם התנאים להצלחת השתל והשיקום שעליו?
- בריאות תקינה.
- עצם לסת בעלת מבנה וגודל מתאימים להשתלה.
- חניכיים בריאות.
- שמירה טובה על היגיינת הפה.
מהם הסיבוכים האפשריים ?
ההצלחה בשתלים בד"כ גבוהה – 95% – 90%, אולם קיימים מקרים בהם הטיפול נכשל מסיבות שונות שחלקן בלתי ברורות. הכישלון יכול לקרות מיד לאחר בצוע ההשתלה, לאחר מספר חודשים, אך גם לאחר סיום השיקום הסופי.
במקרים של כשלון אין איחוי בין העצם והשתל או שהאיחוי הראשוני שנוצר עובר ספיגה והשתל מאבד אחיזתו בעצם וחייבים להוציאו. במקרים כאלה ניתן לבצע בד"כ השתלה חוזרת לאחד כ3- חודשים.
לצערנו, אין באפשרותנו להבטיח הצלחה בכל מקרה של שיקום על גבי שתלים למרות מאמצינו לבצע הטיפול בשיטות הטובות ביותר שנותנות מירב הסיכויים להצלחה.
ההצלחה תלויה בגורמים שונים, שחלקם עדיין לא ידועים, ובין השאר תלויה בשיטת העבודה, ברופא/ה הכירורג/ית וברופא/ה המשקמ/ת, בחומרים בסוג השתל ובמתרפא עצמו (בעיקר גיל, בריאות, ועישון, העישון מפחית את סיכויי ההצלחה מאחר ומעכב את יצירת וריפוי העצם).
מהם שלבי הטיפול השיקומיים?
בדיקה שיקומית: המתרפא/ה עונה על שאלון בריאות כללית, נעשית בדיקה יסודית של רקמות חלל הפה, ע"י הרופא המשקם, ומבוצעים צלומי רנטגן. במידה והמקרה מתאים עקרונית להשתלות, נקבעת תכנית הטיפול והמתרפא/ה מופנה לכירורג/ית לבדיקה נוספת ולבצוע ההשתלה ובהמשך לחשיפת השתל.
שלב השיקום: לאחר חשיפת השתל והנחת כיפת הריפוי, המתרפא/ה מטופל על ידי הרופא/ה המשקמ/ת לצורך בניית הכתרים, גשרים או התותבות שיעוגנו בשתלים.
שלב התחזוקה: לצורך שמירה על אורך חיים מקסימלי של השיקום חייב/ת המתרפא/ה להקפיד מאוד על שמירת ההיגיינה האורלית בכל הפה ובעיקר סביב השתלים. בנוסף, חייב לעבור טיפולי שיננית ומעקב ע"י הרופא/ה המשקמ/ת כל שישה חודשים.
שחזור חוסר של שיניים
לאבדן שיניים קבועות השלכות רפואיות, פוקציונליות ואסתטיות וכן השפעה פסיכולוגית. לרוב חשוב לשקם את חוסר המשנן על מנת לייצב את מערכת הלעיסה ולשמור על הקיים.
מה גורם לאבדן שיניים ?
- עששת בשיניים שלא ניתנת לתיקון.
- מחלת חניכיים.
- חבלה.
מהן ההשלכות לאבדן שן קבועה ?
כפי שנאמר, אבדן שן קבועה משפיע יותר מאשר רק על השיניים הצמודות. השיניים הנותרות מתחילות לנוע עקב השינוי בתמיכה ובכוחות הלעיסה. השן שנמצאת בלסת הנגדית, מול השן החסרה מתחילה לזוז לכוון החלל שנוצר, דבר שעלול להוביל, במקרים מסוימים, להתקדמות מחלת חניכיים והדרדרות נוספת של קשת השיניים. בסופו של דבר נוצר אבדן שיניים נוספות בגלל הפעלת כוח לא מאוזן בעת הלעיסה.
איך ניתן לשקם אזור מחוסר שיניים ?
על פי בדיקות הרופא/ה המטפל ופענוח צילומי הרנטגן ולעיתים על ידי מודל לימוד שנלקח כהעתק של פה המטופל/ת ניתן לשקול ביצוע שיקום אזור מחוסר שיניים. באופן עקרוני עומדים לרשות הרופא/ה ארבע אפשרויות:
- לא לשחזר
- לשחזר בעזרת גשר, שהוא רצף של כתרים מחוברים הנתמכים במשנן הקיים והוא אינו נשלף אלא קבוע.
- לשחזר באמצעות שתל, במקום שבו השן או השיניים החסרות. השיקום על גבי השתלים, שונה על פי המקרה ויכול להיות קבוע או נשלף.
- לשקם על ידי שחזור נשלף, כתותבת חלקית או שלמה הנתמכת על שיניים קיימות, שתלים או רק על רקמת החניכיים.